Virsli kisokos

Csak elvétve találkozhatunk olyan felnőttel, aki még sosem készített virslit. Sőt, megkockáztatjuk, hogy a tinik között is kevesen lehetnek ilyenek. Nem véletlen, hiszen a virsli olyan egyszerűen, ráadásul meglepően sokoldalúan variálható étel, ami a kezdő szakácsoknak is sikerélményt adhat, ráadásul sok családban igazi jolly jokernek számít. Főződ vagy melegíted? Nem mindegy, hiszen az előbbitől könnyen kirepedhet, ráadásul felesleges is a főzés, hiszen elegendő lenne a hőkezelés, ha melegen szeretnénk tálalni, de a hidegkonyhai készítményekbe bőven elég felkarikázni. Manapság számos virslikészítmény sorakozik a boltok polcain, érdemes azonban a címkék mögé nézni, és a minél magasabb hústartalmú készítményeket választani. A kisokos recepteket is tartalmaz.

Virslitörténeti gyorstalpaló, avagy a virsli régebb óta velünk van, mint hinnénk

Gondoltad volna? A virsli hosszú évszázadok óta jelen van az életünkben. A német eredetű élelmiszert először 13. századi források említik, egészen pontosan már az 1270-es években felbukkant a korabeli gasztronómiában. A virslik egészen a kezdetektől szigorú ellenőrzés alatt készültek: eleinte kizárólag sertéshús kerülhetett bele és juhbélbe töltötték. Ez a típusú virsli viseli a frankfurti nevet, hiszen Frankfurt am Main városából származik. A frankfurti virsli hosszú ideig uralta a piacot, azonban 1805-ben megtört egyeduralma Johann Georg Lehner svájci származású hentesmesternek köszönhetően. Lehner Németországban szerzett tudását Bécsben kamatoztatta, ráadásul kissé újragondolta a virsli receptjét, amellyel beírta magát a virslitörténelembe. Mégpedig azzal a forradalmi újítással, amellyel létrehozta a bécsi virslit, vagyis azt az újdonsült virslifajtát, amelyben a sertéshús mellett megjelent immár a marhahús is. Lehner nem csak újított, hanem szabályt is szegett, hiszen akkoriban – ahogy fentebb olvasható – a különböző húsfajták keverése tilos volt a virslikben. A bécsi virsli II. Ferenc császárnak is az egyik legkedveltebb fogása volt. A frankfurti és bécsi virsli mellett ma már találunk szárnyashúsból készült termékeket is.

Mi is az a virsli, és hogyan választhatunk minőségit?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint azok az élelmiszerek sorolhatóak a virslikhez, amelyekben a késztermékek hústartalma legalább 51%. Természetes vagy a műbélbe töltik a húspépet (prádot), a késztermék átmérője pedig nem haladhatja meg a 26 mm-t. A csontokról mechanikusan nyert hústartalom 10%-ban maximalizálható. A virsliben a húspép mellett fűszerpaprika, enyhe só és bors íze érzékelhető. 

A KOMETA ÚTRAVALÓ és ÍNYENC sertésvirslijei szója-, glutén- és laktózmentesek. A bécsi roppanós virsli bükkfán füstölt, ízvilágában bors, szerecsendió és fűszerpaprika fedezhető fel; hústartalma 80%. A frankfurti virsli hámozott formában is kapható; ennek előnye, hogy könnyen, gusztusosan lehet elkészíteni pl. nyársra tűzve, leveles tésztában vagy akár serpenyőben sütve, sőt grillezve is. A KOMETA szakembereinek sikerült olyan fűszer-kombinációt megalkotniuk, amivel ugyanazt a kellemes ízhatást érték el kevesebb só használatával, így változatlan ízélmény mellett 25%-kal alacsonyabb a sótartalma mindkét terméknek.

Nem minden virsli, ami annak látszik! Vannak olyan termékek ugyanis, amelyek első pillantásra virslinek tűnhetnek az avatatlan szemek számára, azonban azok nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv virslikkel szembeni előírásainak, például az összetevők arányát figyelembe véve. Éppen ezért az ilyen termékek nem is viselhetik a virsli nevet, hanem egyéb elnevezéssel találhatóak meg a boltok polcain, pl. rudacskák, pálcikák.

Mi a teendőnk, ha szeretnénk jó minőségű virslit vásárolni?

Vegyük kezünkbe a csomagolást, hiszen nagy segítséget nyújthat a tájékozódásban! A jó virsli kiválasztásánál az egyik kulcskérdés a hústartalom. Minél magasabb hústartalommal rendelkezik a virsli, annál megbízhatóbb a termék. Érdemes tehát minél magasabb hústartalmút választani, de onnantól kezdve már a saját ízlésünk is dönt arról, hogy melyik lesz a kedvencünk.

Figyelni kell továbbá arra, hogy a csomagolás ne legyen sérült, hiszen akkor már nem lesz igaz a rajta jelzett szavatossági idő. Megfelelő, hűtőben tárolás mellett a virsli a csomagoláson jelzett ideig áll el, kibontást követően érdemes 2 napon belül elfogyasztani. Ugyanez igaz a csemegepultból vásárolt termékekre is: 1, maximum 2 napot javasolnak a hűtőben tárolására a KOMETA húsipari szakértői. 

Nem javasolt azt a terméket megvásárolni, amelynek a hústartalmáról nem áll rendelkezésre információ, a gyártója nem azonosítható vagy a termék szavatossági idejéről nem található tájékoztatás. A jó virslit meghatározza továbbá az arányos fűszerezése és a roppanóssága is – ezeket természetesen már csak kóstolással tudjuk tesztelni. A virslik több esetben szóját is tartalmazhatnak, amit jellemzően akkor tesznek bele a készítők, amikor a virsli anélkül nem érné el a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt fehérjemennyiségét. Ha a termék szóját tartalmaz, azt a gyártó jelölni köteles, hiszen a szója allergén összetevő.

Hogyan készítsük el a virslit?

A virsli a kezdő szakácsok egyik kedvelt étele, hiszen pillanatok alatt elkészíthető belőle meleg étel, tálalása azonban nem csak számukra jelenthet kihívást. A főzés során ugyanis szétrepedhet. Igen ám, de ha meleg virslit szeretnénk enni, akkor valójában elég lenne forró vízbe tenni egy kis időre, vagy mikróban megmelegíteni.

Tévhit! A virslit egyáltalán nem kell főzni, hiszen a boltokban kapható termék már főtt. Megszoktuk, hogy melegen esszük, innen ered az a tévhit, hogy a virsli csak főzve jó, pedig valójában elég a majonézes-kukoricás virslisalátára gondolni, amibe a felkarikázott hideg virsli kerül.

Hogy érhetjük el, hogy a virsli ne repedjen? Ami nem is csupán az esztétikai kérdés, hanem az ízélményt is befolyásolhatja, a víz ugyanis a rétegekbe szivárog. Mindez elkerülhető a megfelelő melegítési technika alkalmazásával. A virslit elég megmelegíteni 80-90 Celsius fokos vízben. Tehát nem feltétlenül kell beledobni a terméket a forrásban lévő vízbe. Helyette elég, ha levesszük a tűzről a lábast, majd beletesszük a virslit, ezután lefedjük pár percig. Vannak tasakkal együtt melegíthető, akár mikrózható termékek is.

Tudtad? Ezért eszünk virslit szilveszterkor

A virsli a szilveszteri menü egyik alapvető fogása, amely már automatikusan felkerül a bevásárlólistára az ünnepi készülődés során. Hazánkban ennek eredete, hogy a hagyományok szerint csak olyan ételeket együnk újév napján, amelyek szerencsét hoznak az új esztendőben. A népi babona ünneppel kapcsolatos filozófiájába a sertéshús, a tradicionális virsli alapanyagaként, remek választásnak bizonyulhat, hiszen a sertés kitúrja a szerencsét.

Izgalmas virslis ételek

A hot dog finom buciban vagy kifliben, megpakolva mindenféle finomsággal igazi élménnyé varázsolhatja a vacsorát! A szószok mellett kerülhet az asztalra felkarikázott csemegeuborka, szárított hagyma, sőt csalamádé is. 

A virslit sütni, sőt grillezni is lehet. Vajon hány házibuliban került sajttal töltött sült virsli az asztalra saláta és kenyér kíséretében? A gyerekek nagy kedvence pedig a leveles tésztába csavart virsli, de figyeljünk arra, hogy mindig tálaljunk mellé nemcsak szószokat, hanem zöldségeket is. De ha már szószok: a virslit ízletesebbé tehetjük bármilyen üzletekben kapható vagy házi készítésű szósszal, legyen az barbeque, fokhagymás szósz, vagy bármilyen egyéb mártás. Eresszük el a fantáziánkat, nyugodtan kísérletezzünk, akár saját kútfőből, akár a számos recept közül, amely rendelkezésünkre áll. Amennyiben pedig a hagyományos, egyszerű, de nagyszerű kísérőkre szavaznánk a mustár, ketchup, majonéz és torma remek választásnak bizonyulhat.

A virslit természetesen hidegen is ehetjük, így pl. majonézes salátához csak elég felkarikázni.

Számos laktató meleg étel alapja a virsli: karikázhatjuk rántottába, kerülhet paprikás krumpliba, sőt, még lecsóba is. És ne feledkezzünk meg a csodás frankfurti levesről sem, ami a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, tápláló fogás.

További virslis receptötletek a Tudatos Húsevő blogról:

https://tudatoshusevo.hu/szilveszteri-roll-dog/inspiraciok/olaszolivia/

https://tudatoshusevo.hu/roppanos-falatok-virslivel-es-lecsokolbasszal/minden-ami-hus/karaj/

https://tudatoshusevo.hu/virslis-csicseriborsos-szendvicskrem/minden-ami-hus/karaj/

https://tudatoshusevo.hu/toltott-krumplilangos/inspiraciok/kamenceskata/